Karanténa – pozastavená výuka


Vážení příznivci jógy, milí návštěvníci našich kurzů jógy a Taiči, kamarádi,

Jak už jistě všichni víte,  úterý 10. března, kdy bylo vyhlášeno uzavření všech škol a pořádání akcí do maximálního počtu 100 účastníků, jsme se i my rozhodli  přerušit pravidelné cvičení v naší škole. V jednotlivých lekcích se sice neschází 100, dokonce ani 30 účastníků, ale během jednoho dne se na podložkách vystřídá hodně lidí, dotýkáte se mnohých pomůcek, v šatně při převlékání býváte v těsném kontaktu, zajistit pro každého odstup 2 metry není v našich silách. Pro naše rozhodování bylo určující zdraví všech, kteří k nám chodí a zároveň naplnění jedné ze zásad jógových etických principů, a to je ahimsa – neubližování.

Omlouváme se všem, kteří jste v minulém týdnu na kurzy přišli a našli jste jen oznámení na nástěnce. Bohužel nemáme na všechny kontakty a tak jsme mailem nebo SMS zprávou informovali jen některé z vás, mnozí jste si zavolali a informovali se, umístili jsme oznámení o přerušení kurzů na naše internetové stránky a na Facebook.

Situace s epidemií se dramaticky mění každý den. Podle současného stavu nedokážeme odhadnout, kdy bude možné znovu otevřít a v kurzech pokračovat. Prosíme vás, abyste sledovali naše stránky, případně si můžete pro informace zavolat na číslo 603547600. Až bude jasné, kolik lekcí budeme nuceni vynechat, dohodneme se s vámi na alespoň částečné kompenzaci a náhradě zameškaných hodin.

Věříme, že si z našich lekcí pamatujete různé druhy praxe a budete alespoň s některými z  nich pokračovat samostatně doma. Teď na to máme všichni dostatek času a je to pro všechny příležitost věnovat čas sami sobě. To je věc, kterou nás jóga učí, ale protože míváme spoustu jiných dalších zájmů, obyčejně argumentujeme tím, že nemáme čas.

Prožíváme zvláštní a naprosto novou životní situaci a není lehké se s ní vyrovnat. Pokud si uděláte čas pro sebe, posadíte se nebo položíte na zem na chvíli v klidu a zaměříte pozornost na svoje dýchání, necháte se unášet prožitkem nádechu a výdechu a naplníte svoje vědomí jen těmito prožitky, přispěje to k vašemu celkovému zklidnění. Pokud můžete, věnujte si tento čas sami sobě jako dárek a prožijte v sobě pocit vděčnosti, že jste sami se sebou.

Věnujte také myšlenku a dík všem, kteří v dnešních dnech pomáhají nemocným, ať v nemocnicích nebo doma, nebo se starají o to aby věci které jsme se naučili brát jako samozřejmost kolem nás fungovaly. Díky jejich práci a úsilí je snazší tuto dobu překonat pro všechny ostatní.

Jménem naší Školy jógy vám všem přeji, abyste tuto složitou dobu prožili v klidu a zdraví a budeme se těšit znovu na shledanou s vámi.

Marie Hošková

Facebookmail